;

Thursday, September 10, 2009

kek lapis


kek lapis sarawakKek Lapis Masam Masam ManisBahan A16 oz mentega golden churn2 gelas gula (boleh di kurangkan gula kpd 1cwn bg yg xthn manis)2 sudu teh vanilaBahan B10 biji telur gred A/B1 tin susu pekat manis2gelas biskut marie [ditumbuk]1gelas tepung hong kong1 sudu teh bikarbonate soda1 gelas horlicksBahan Cpewarna hijau,kuning atau coklat (pilih 2 atau 3 pun boleh)12 bungkus haw flakesCara cara membuat bahan2:Pukul Bahan A hingga kembang menjadi putihPukul Bahan B berasingan,telur pukul hingga kembangbaru di masok kan yang lain mengikut urutan list bhn iniSatukan kedua-dua adunan dan kacau rata.Masukkan tepung biskut marie dan baking powder.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , satu diwarnakan kuning, yg satu lagi diwarnakan hijau.Sediakan loyang 8x8 atau 7x7 juga boleh,sapukan sedikit butter,kertas minyak mengikut saiz loyang,barulah taburkan sedikit tepung ditepi loyang,untuk mengelak dari melekat.Kukuslah selapis-selapis dan tutup loyang dengan kain putih,atau kertas putih juga boleh,tp letak senduk panjang melintang di atas loyang untuk menahan kertas dari masok ke dalam acuan tu. tutup pengukus,kukus selapis selama 5minit,barulah di masukkan warna yg baru.setiap 2 warna selang selikan dengan haw flakes.jika hendak membakar juga boleh tetapi kena tambahkan ovelette.Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment